Naomi

Wij doen dit voortaan altijd in onze kaasfondue!

Kaasfondue is een heerlijke maaltijd die je gezellig met je gezin kunt eten. Toch ligt het altijd wel heel zwaar op de maag. Naderhand genieten is er dus helaas niet altijd bij. Gelukkig kwam culi-expert Marlies Batelaan achter het geheim van de perfecte kaasfondue. Genieten tijdens én na het eten van dit heerlijke gerecht. 

Je hebt het ingrediënt waarschijnlijk al in huis.

Baksoda
De truc achter het lichter maken van je kaasfondue is natriumbicarbonaat, oftewel: baksoda! Het enige wat je hoeft te doen is een klein theelepeltje van dit zuiveringszout toevoegen. Roer het van tevoren even los met een beetje water en voeg het toe aan je kaasfondue. Dankzij dit trucje ligt je kaasfondue veel minder zwaar op de maag. Ideaal!

Wil je gelijk een lekkere kaasfondue gaan maken? Volg dan dit recept:

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 300 gram Emmetaler, in blokjes
  • 300 gram Gruyère, in blokjes
  • 250 milliliter witte wijn
  • 1 teentje knoflook
  • anderhalve eetlepel maizena
  • 4 eetlepels Kirsch (Kuyper Gall&Gall)
  • snufje nootmuskaat
  • 1 kleine theelepel baksoda
  • snufje witte peper
  • water

Wat moet je doen?

  • Druk het teentje knoflook plat en wrijf ‘m door de pan. Gooi het teentje vervolgens weg.
  • Giet de wijn in de pan en roer dit even goed door elkaar, zodat de knoflooksmaak aan de wijn komt. Zet de pan op middelhoog vuur en breng de wijn aan de kook.
  • Draai het vuur laag en voeg al roerend de kaas stukje bij beetje toe. Laat de kaas heel langzaam smelten. Dat duurt ongeveer vijf minuten. Als dit proces te snel gaat, wordt de kaasfondue taai.
  • Meng de maizena nu met de Kirsch en maak hier een papje van. Doe dit papje bij het kaasmengsel.
  • Voeg de nootmuskaat en witte peper toe.
  • Roer de baksoda tot een papje met een beetje water en voeg dit ook toe aan de kaasfondue.
  • Laat het geheel nog even twee minuten op laag vuur sudderen. De fondue moet dik genoeg zijn om aan het brood te blijven hangen. Zorg alleen dat-ie niet gelijk al te dik is, omdat-ie aan tafel nog dikker wordt.

Dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Franska, Okoko recepten | Beeld: Max Pixel