Kookfans

Het is een van de grootste oplichtingen van de moderne tijd: water in flessen

Er worden kapitalen uitgegeven aan bron- en mineraalwater in flessen. Tientallen verschillende merken zijn in allerlei supermarkten te verkrijgen. Op de etiketten staan vaak afbeeldingen van bergen, watervallen en bergstromen die ons moeten doen geloven dat het water direct uit de Alpen getapt wordt, maar in feite komt het merendeel uit exact dezelfde bron als ons kraanwater. Leidingwater komt namelijk meestal ook uit een bron en is dus in feite ook bronwater.

Uiteraard is het handig voor onderweg maar lees de bevindingen eens op de volgende pagina.

Neem bijvoorbeeld het merk Bar le Duc, deze haalt zijn water uit dezelfde bron als waar een deel van de stad Utrecht zijn water haalt. Sourcy uit de bron van Bunnik en het Albert Heijn thuismerk uit de Bron Hoensbroek. En toch betalen we met z’n allen graag honderden malen meer geld voor water uit een fles dan uit de kraan. Een gemiddelde 1,5 liter fles water in de supermarkt komt op ongeveer 1,50 euro, voor datzelfde geld koop je 1000 liter kraanwater!

Is er dan totaal geen verschil tussen kraanwater en bron- en mineraalwater? Jawel, het grootste verschil zit hem in de zuivering. De kwaliteitseisen voor leidingwater in Nederland zijn extreem streng (waardoor er in ons land nagenoeg het schoonste water ter wereld uit de kraan komt). Om dit te bereiken wordt het kraanwater eerst door een waterzuiveringsinstallatie gepompt. Bron- en mineraalwater worden direct bij de bron in flessen gedaan.

Vaak wordt gezegd dat kraanwater schadelijk voor de gezondheid zou zijn omdat er altijd chloor aan toe wordt gevoegd, maar sinds 2005 wordt dit bijna niet meer gebruikt. Tegenwoordig zijn het voornamelijk Ozon en UV-licht die het Nederlandse leidingwater zuiveren. Maar in sommige gevallen, zoals bij een leidingbreuk, wordt (helaas) chloor gebruikt om het water te desinfecteren. De strenge eisen en controles op ons water, zorgen er echter voor dat de hoeveelheden ervan zeer laag zijn.

En voordat je nu meteen denkt: zie je, daarom is water in flessen beter (en duurder); bron- en mineraalwater vallen onder veel minder strenge eisen dan het water uit de kraan. Hierdoor kan er in deze flessen een veel hoger niveau aan zware metalen en sulfieten zitten, bevat het doorgaans veel zout en kunnen er schadelijke hoeveelheden mineralen in zitten. Het water uit de kraan wordt niet voor niets gefilterd. Daarnaast bevatten veel van de plastic flessen waar het water in geleverd wordt, schadelijke stoffen die jij bij het drinken gewoon binnenkrijgt.

Voor de gezondheid hoef je dus geen water uit flessen te drinken, maar het zou kunnen dat je de smaak van kraanwater niet lekker vindt. Maar realiseer je dan wel dat je 1000 maal meer voor hetzelfde glas water betaalt.

Lees ook: Oei, zo vaak moet je je gootsteen schoonmaken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  

Bron: Yoo | Beeld: Pexels