13 juli 2016
Kookfans

Opnieuw vervuilende stoffen aangetroffen in supermarktproducten

Het is weer raak en het is weer Foodwatch die het aan het licht brengt voor de consument. Dit keer zijn de resultaten echt schokkend en wordt er ook direct opgeroepen om verschillende producten uit supermarkten te mijden omdat er gevaarlijke stoffen in  zitten.

Voedselwaakhond Foodwatch heeft in verschillende producten van de huismerklijn van de Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl de gevaarlijke stof MOAH gevonden. Dat terwijl de minister van Volksgezondheid Edith Schippers al eerder de supermarkten heeft opgedragen iets aan de vervuiling te doen. MOAH-resten kunnen zitten in gerecyclede verpakkingen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) verdenkt de minerale olie MOAH ervan kankerverwekkend en mutageen te zijn.

FoodWatch heeft de huismerkproducten van de supermarkten in een laboratorium onderzocht en ze zijn wederom erg kritisch over de stappen die de supermarkten hebben gedaan om de vervuiling tegen te gaan.  Ze hebben 12 huismerken onderzocht en voornamelijk in pasta’s zoals macaroni en tagliatelle werd MOAH gevonden. Daarnaast bleek in de geteste spaghetti’s van Jumbo en Albert Heijn ook de stof MOSH te zijn gevonden. De stof MOSH kan mogelijk weefselschade veroorzaken.

“Het is aan de industrie om materiaalhergebruik te combineren met gelijktijdige garanties voor de voedselveiligheid”, aldus minister Schippers. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) werd door de minister aangesproken op hun verantwoordelijkheid. “Zij heeft aangegeven hierop actie te ondernemen.”

Bedenk dus goed wat voor producten je eet. Dit is een serieus probleem waar veel beter op gecontroleerd moet worden, zo vindt Foodwatch en de minister.

Beeld: Pixabay