12 juni 2016
Kookfans

Weet jij het?

Waarschijnlijk heb jij ook al meerdere keren eten weggegooid dat éigenlijk nog gewoon goed was. We gooien namelijk jaarlijks veel te veel voedsel weg, omdat we de houdbaarheidsdatum verkeerd begrijpen, blijkt uit onderzoek.

Op verpakte voedingswaren staat een houdbaarheidsdatum. De tekst ernaast verschilt. Wat is het verschil precies?

Te gebruiken tot …

Op gekoelde verswaren (zoals vlees of groente) staat “Te gebruiken tot  [een datum]”. Dit is de ‘strengste’ houdbaarheidsdatum. Gooi producten waar dit op staat na het verstrijken van die datum weg. Na deze datum kunnen er schadelijke bacteriën in het product groeien. Deze hoeven niet per se vies te ruiken of smaken. Dus ruiken aan of proeven van het product heeft geen zin. Zelfs al ruikt of smaakt het product nog goed, de bacteriën kunnen al aanwezig zijn en je ziek maken. Dit geldt vooral voor producten die je rauw eet, omdat de bacteriën dan zeker niet worden gedood door koken of braden. Maar neem het zekere voor het onzekere en gooi het altijd weg; neem niet het risico dat ondanks koken of braden er nog schadelijke bacteriën in zitten.

Tenminste houdbaar tot …

De aanduiding “Tenminste houdbaar tot [een datum]” staat op producten die minder bederfelijk zijn. Deze vallen uiteen in twee categorieën:

Gekoelde producten

Verswaren (zoals melk en vleeswaren) die je goed koelt kan je na het verstrijken van de datum meestal nog wel gebruiken, vooral als de verpakking nog niet was geopend of na gebruik weer goed was afgesloten (zoals een melkpak met een schroefdop).

Ongekoelde producten

Eigenlijk kan er met ongekoelde producten niet veel mis gaan na het verstrijken van deze houdbaarheidsdatum. Misschien treedt er verkleuring op of loopt de smaak wat terug, maar er is weinig kans dat hier bacterievorming optreedt die je ziek kan maken.

Waar je wel aan moet denken is dat zodra je een pot of blikje hebt opengemaakt in deze categorie de bacteriegroei onmiddellijk start en je het product meestal zo snel mogelijk moet opeten.

Bij sommige producten kan je je echt afvragen waarom er een houdbaarheidsdatum op staat. Het meest bizarre voorbeeld is zout. Zout werd voordat er koelkasten bestonden gebruikt alsconserveringsmiddel. En nu staat er een houdbaarheidsdatum op! Het zal wel in Brussel bedacht zijn…

Iets over de bewaartemperatuur

De bacteriën die in versproducten groeien, houden van warmte. Houd er dus rekening mee dat als je deze producten enige tijd buiten de koelkast hebt bewaard, het bederfproces ook eerder kan intreden dan de datum op de verpakking!

Bron