12 december 2017
Sabine

Wij gaan meteen bakken!

Het leven gaat helaas niet altijd over rozen en zo nu en dan heb je van die dagen waarop álles mis lijkt te gaan. Het is helemaal niet zo gek als je dan met een donderwolk boven je hoofd rondloopt, maar erg gezellig is het niet. Ben jij chagrijnig en wil je er iets aan doen? Haal dan je bakschort maar tevoorschijn!

Stiekem wisten we dit al.

Bakken = blij
Wie wordt er nu niet blij van de geur van versgebakken appeltaart? Wij in ieder geval wel! Niet alleen de geur doet wonderen voor ons humeur, maar ook het bakken van dat appeltaartje doet veel voor je. Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Journal of Positive Psychology blijkt dat het bakken van iets ervoor zorgt dat je blij wordt, zélfs wanneer je daarvoor een rothumeur had.

Koken en bakken
Voor dit onderzoek werd aan 658 Amerikaanse studenten gevraagd of ze een dagboek bij wilden houden met hun bezigheden en emoties. Dit deden de studenten twee weken lang en daarna namen de onderzoekers de dagboeken onder de loep. De wetenschappers kwamen er al snel achter dat de studenten veel vrolijker waren wanneer ze die dag zelf hadden gebakken of gekookt.

Creativiteit
“Dit onderzoek toont vooral het belang aan van alledaagse creativiteit”, stelt Tamlin Conner, de hoofdauteur van het onderzoek. Het is overigens niet helemaal een verrassing dat deze resultaten naar voren kwamen: bij psychiatrische patiënten wordt bakken nogal eens ingezet als vorm van gedragstherapie.

Lees ook: Koekjes bakken, doe je dat met tarwebloem of patentbloem?

Bron: HLN  | Beeld: Pixabay