Kookfans

Al dat zand zo uit de prei

Je bent altijd zo lang bezig met het zandvrij maken van een prei dat het tijd wordt voor een echte kooktruc! Op deze manier prepareer je de prei zo, dat het heel erg makkelijk is om het zand eruit te spoelen en vervolgens de prei te snijden. Je moet het alleen even weten!

Het is een fluitje van een cent!

Hoe ga je te werk?

  • Trek het buitenste blad van boven naar beneden van de prei af en gooi dit weg*. Vaak is het buitenste blad niet zo lekker omdat het is uitgedroogd.
  • Snijd daarna een stuk van het donkergroene blad aan de bovenkant van de prei af en gooi dat ook weg. Snijd ook een stukje van de onderkant van de prei af.
  • Snijd vervolgens de prei in de lengte doormidden. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om de binnenkant van de prei schoon te maken en voorkom je dat er per ongeluk nog wat zand in je prei zit.
  • Vouw de prei als een waaier open en spoel het zand en ander viezigheid er onder de kraan uit. Sla de prei droog tegen de wasbak.
  • Vervolgens kun je de prei in reepjes snijden.

*Donkere uiteinden prei

Veel mensen gooien het donkere uiteinde van de prei weg, vaak omdat dit blad is uitgedroogd. Hierdoor gooien we nog best veel van de prei weg, toch zonde. Chef-kok Gordon Ramsay gebruikt de donkere uiteinden echter om zijn soep op smaak te brengen. Hij maakt als het ware een theezakje van de uiteinden van de prei en doet er tijm en rozemarijn in. Benieuwd hoe hij dat doet? Dat kun je hier bekijken.

Lees ook: Maak vandaag lekker deze gegratineerde pasta-ovenschotel met zalm en prei

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest! 

Beeld: Pexels