Naomi

Jaarlijks zorgen botte messen voor heel veel ongelukken

Niks zo ergerlijk als botte messen. Toch slijpen weinig mensen ze op de juiste manier. Dit kan resulteren in kapotte en gebogen messen en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Je wilt mooie rechte messen zonder kartels die er niet horen. Kookfans zocht voor je uit hoe je je deze botte gevaren het beste kunt slijpen. Het maakt niet uit of je goedkope of dure messen hebt. Deze manier van slijpen werkt voor alle keukenmessen. Probeer het zelf en merk het verschil!

Botte messen zijn gevaarlijk

Botte messen zorgen voor veel ongelukken in Nederlandse keukens. Doordat een mes bot is glijdt het minder goed, waardoor de kans bestaat dat je uitschiet en je jezelf verwond. Daarbij zorgt een bot mes ook voor minder lekker eten. Waarom? Een bot mes duwt de sappen uit een product. Juist in die sappen zit de smaak van een product. Ook wordt de structuur beschadigd, wat ervoor zorgt dat het product minder goed houdbaar is en van mindere kwaliteit.

Ongelukken in de keuken

Niet alleen in thuiskeukens gebeuren veel ongelukken door botte keukenmessen. Ook in de professionele keukens zijn er jaarlijks veel ongelukken door botte messen. Door de werkdruk schiet het slijpen van messen er vaak bij in, waardoor koks te lang snijden met botte messen. Je zou verwachten dat een bot mes minder gevaarlijk is dan een scherp mes. Fout! Juist een bot mes zorgt voor de ongelukken. Jaarlijks gebeuren er in de horeca 12 duizend bedrijfsongevallen. De helft hiervan zijn snijincidenten en uit de Nationale Enquête Arbeidsongevallen blijkt dat botte messen hier de oorzaak van zijn.

Genoeg redenen om je messen eens een goede slijpbeurt te geven en te zorgen dat er geen ongelukken meer gebeuren door deze wegschietende gevaarlijke keukenmessen en de kwaliteit van je eten nóg beter wordt. Ga jij dit ook proberen?

Bekijk ook eens deze handige tips!

Bron: Tasty | Beeld: video stil Tasty